Aluminium

Aluminium

Borgestad Fabrikker har levert ildfaste materialer til aluminium produsenter helt siden aluminiumsindustriens oppstart i Norge i begynnelsen av 1900-tallet. Selskapets materialspekter har blitt det foretrukne i denne industrien. Vi har ett utvalg egenproduserte produkter for aluminiumsindustrien.

Selskapets kvalitetsomdømme, kostnadseffektivitet og “in-time” leveranser, gjør at det selges løsninger til aluminiumsindustrien over hele verden. Vi leverer løsningene som gir kunden de laveste ildfastkostnadene per tonn produsert metall!

Borgestad Fabrikker leverer produkter til alle hovedområder i produksjonen; Katoder, smelte- og holdeovner for aluminium, anode-bakeovner, og ulike spesialområder som for eksempel tappedigler for aluminium og ellers hvor ildfast av beste kvalitet vil forbedre kundens konkurransefortrinn.

Vårt spekter for aluminiums-industrien omfatter:

I tillegg til våre toppkvalitets produkter kan Borgestad Fabrikker tilby alt fra ovnsdesign til installasjon.

Elektrolyseceller

Borgestad Fabrikker forstår kravene til produksjonsprosessen i detalj. Vi er erfarne leverandører av ildfast til elektrolyseceller.

Barrieresteinen må sørge for maksimal beskyttelse av underliggende lag i cellen mot nedtrenging av komponenter fra smelten. Til dette formålet kan vi levere to sterke alternative steinkvaliteter:

 • BJUF F som er den “gode gamle”, brukt i flere tiår i aluminiumindustrien. Kvaliteten inneholder 33-35% Al2O3 og oppnår en svært god beskyttelse mot angrep fra den flytende elektrolytten. Produktet er tilgjengelig i flere forskjellige flateareal opp til 500×500 mm. Kryolittester viser svært gode resultater for denne kvaliteten.
 • ALU 30 er vårt alternativ, med 29% Al2O3. Steinkvaliteten viser spesielt god kryolittresistens fra cuptester. ALU 30 er også tilgjengelig i store formater.

Monolittiske masse Termostøp 7.4.1 har blitt standarden i aluminiumindustrien for å fylle og tette åpne rom i området rundt katodebarrene og nærliggende områder. Termostøp 7.4.1 er veldig smidig og lett å jobbe med, og gir den korrekte kombinasjonen av styrke og fleksibilitet. Borgestad Fabrikker leverer dette produktet fra 25 kilos sekk til bigbag i ønsket mengde fra 200 kg til 1000 kg.

Termostøp 7.4.1 er videreutviklet til vårt nye produkt Termostøp 7.4.2 for økt motstandsdyktighet mot kryolitt og økt styrke, ta kontakt for mer informasjon.

Våre produkter testes jevnlig av SINTEF (the Foundation for Scientific and Industrial Research at the Norwegian Institute of Technology), for å sikre og dokumentere en jevn og god kvalitet.

Unik ildfast til unike løsninger

De fleste mixere, smelte- og holdeovner har en ting til felles: de er alle ulike! Derfor er det utviklet ulike ildfaste løsninger tilpasset de unike prosessene.

Formålet med alle foringer er å vedlikeholde varmebalansen gjennom hele ovnens levetid, og å holde isotermen i slitasjeforingen for å hindre gjennomrenning av smeltet metall. Borgestad Fabrikker tilbyr gjennomprøvde løsninger som hjelper kunden med å oppnå dette.

Å designe en foringen, er å finne den riktige balansen mellom output volume og den funksjonelle levetiden på foringen. Jo tykkere stein- eller støpeforing, dess lengre levetid. Borgestad Fabrikkers design av foring med Höganäs Flow LC 75 AL som kontaktmateriale mot aluminium vil gi god levetid på din støperiovn

Våre produkter benyttes også ofte til vedlikehold av ovner.

Anodebrennovner

Steinkvaliteten må ha høy ildfasthet og og minimal “krymp” under belastning.

Vi vil spesielt fremheve vår stein Victor 50. En høy-alumina andalusittbasert kvalitet som vil øke levetiden på den ildfaste foringen takket svært gode egenskaper overfor termosjokk og svært god formstabilitet under påkjenninger av høyt trykk og høy temperatur over tid.

Vi har ildfast til alle dine behov

Borgestad Fabrikker tilbyr gode ildfaste løsninger for flere applikasjoner utover elektrolyseceller og ulike ovner i støperiene.

Dører

LOWEX er et anerkjent produkt med svært gode termosjokkegenskaper, ingen termisk utvidelse og har delvis isolerende egenskaper. I tillegg til dette er massen sterk og er derfor et helt unikt produkt.

LOWEX_a

Tappedigler

Valg av foringsmateriale til tappedigler som skal transportere smeltet aluminium fra elektrolyseceller til ovner i støperiene byr på mange utfordringer. Vårt første valg er Höganas Flow LC 75 AL som er en selvflytende, lavsement støpemasse. Produktet er spesielt utviklet for å ha høy resistens overfor aluminium og høy slitestyrke. Aluminiumverk i Norge har innført produktet som standard i sine tappedigler. Valg av denne støpemassen har mange fordeler:

 • “Non-wetting”
 • Høy styrke overfor mekanisk slitasje
 • Støping uten fuger
 • Lav porøsitet
 • Rask og lett støping
 • Ingen vibrering
 • Høy ildfasthet

Filter for aluminiumsmelte

Vår anbefaling er Höganas Flow LC 75 AL , en selvflytende lavsement støpemasse spesielt utviklet for aluminium. Produktet har flere fordeler:

 • “Non-wetting”
 • Høy styrke overfor mekanisk slitasje
 • Støping uten fuger
 • Lav porøsitet
 • Rask og lett støping
 • Ingen vibrering
 • Høy ildfasthet